Pagrindinis architektūraChitcombe namas, Dorsetas: moderni klasikinė kūryba

Chitcombe namas, Dorsetas: moderni klasikinė kūryba

Į namą kreipiamasi įstrižai, po juo diskretiškai išdėstytas tarnybinių pastatų kiemas. Kreditas: Justinas Pagetas
  • Populiariausia istorija

Apdovanojimus pelniusi sodyba buvo baigta 2014 m., Kurią statė „Dorset“ architektas Stuartas Martinas. Jeremy Mussonas tyrinėja šio sumanaus ir kompaktiško dizaino temas klasikinėje tradicijoje. Justino Paget'o nuotraukos.

Geriausi nauji kaimo namai kalba apie savo kraštovaizdžio aplinką ir turėtų jaustis taip, lyg jie būtų iš jo išaugę. „Chitcombe“ namas, baigtas statyti 2014 m., Yra tiesiog toks pastatas, kurio nesudėtinga, tradicinė angliška forma atitinka esminį Dorset kraštovaizdį, kuriame jis yra.

Nepalankus požiūris į kaimą leidžia tikėtis, kad lankytojas pirmą kartą susidurs su namu. Tai kompaktiškai suplanuota, su fasadais iš švariai supjaustyto kumpio akmens ir stogais iš raudonai rudų rankų darbo molio plytelių. Iš vienos pusės kiemo atitvertos griuvėsių sienos ir pagalbiniai pastatai patenkinamai patenka į mažąjį slėnį, sukurdami natūralų kvietimo ir pasveikinimo jausmą.

„Chitcombe“ suprojektavo netoli Dorčesterio įsikūręs architektas Stuartas Martinas, kuris jau seniai specializuojasi tokiuose neįvertintuose ir elegantiškuose namuose, naudodamas aukštos kokybės vietines medžiagas, pagyvintas gerai apgalvotomis ir santūriomis detalėmis. Pono Martino klientai Roderickas ir Lydia Wurfbain yra Nyderlandų piliečiai, dešimtmečius gyvenę Anglijoje ir kurių darbo bazė yra Londonas.

Priekinis įėjimas uždarytas kieme

Anksčiau jie turėjo ūkio sodybą tame pačiame rajone, tačiau kartu su didele šeima ieškojo didesnio turto. Siekta surasti ką nors, kas tinkama ilgesniam šeimos gyvenimui, kuris taip pat buvo lengvai valdomas tiek savaitgalio svetingumo, tiek jų pasilinksminimo poilsiui pagrindu, todėl interjerai turėjo gerai dirbti mažesniems ar didesniems skaičiams, kaip to reikalavo proga.

Po ilgų paieškų „Wurfbains“ galiausiai įsigijo nedidelį ūkį, kuriame buvo apie 500 arų žemės. Iš pradžių ketinta pratęsti esamą pastatą, tačiau jie pagaliau nusprendė pastatyti naują namą, tinkantį jų pamėgtai vietovei. 2008 m. Jie apklausė daugelį architektų, prieš išrinkdami poną Martiną, kuris turi didelę darbo su Anglijos sodyba patirtį.

Lodžija sukuria sodo kambarį

Didelę savo amato dalį jis išmoko nuo ankstyvųjų metų pas Londone gyvenančius architektus Benson & Bryant, kuriam dirbo 1989–1994 m., Baigęs architektūros studijas Notingemo universitete. 1994–1996 m. Jis persikėlė į Dorsetą dirbti su specializuota statybų kompanija „Saint Blaise“, įsikūrusia Evershot mieste Dorsete, kur pateikė keletą techninių brėžinių, kaip kompanija pripažino „Prior Park“, esančią pirtyje, ir prižiūrėjo remontą Wayforde. Dvaras, XVI amžiaus namas, kurį pakeitė Haroldas Peto.

Tada Martin sukūrė savo praktiką 1997 m., Įsikūrusią Lewcombe Woods Farmhouse, netoli Evershot Dorsete. Ankstyvosios komisijos apėmė daugelio istorinių sodybų, įskaitant XVIII a. Whitfieldą Herefordshire mieste, atnaujinimą ir permąstymą. 1999 m. Jis buvo paskirtas tikrinančiu Longfordo pilies ir dvaro architektu, kurį iki šiol užima.

Piešimo kambarys. Tikriai išsamų židinį suprojektavo Stuartas Martinas, jame yra išsikišančios Doric kolonos

Be daugybės didelių priestatų, suprojektuotų ir įgyvendintų meniškai jautriai, nuo šios datos jis taip pat baigė statyti septynis naujus namus, daugiausia pietvakariuose. Jo pastatai yra klasikinės tradicijos ir yra XVII a. Ir XVIII a. Pradžia, tačiau jis taip pat semiasi įkvėpimo dar viename sodybos dizaino aukso amžiuje: XX amžiaus pradžioje. Ponas Martinas laiko Detmarą Blową ir Edwiną Lutyensą ypač svarbiais asmenimis angliško interjero dizaino istorijoje ir jie suformavo jo viziją, kas daro gerą pastatą.

Wurfbains pripažino, kad, nors jie norėjo visų gerų XVIII ar XX amžiaus pradžios namų patogumų, kuriuos jie žinojo arba žavėjosi - įskaitant 1911 m. Lawrence'o Dale'o Horn parką netoli Beaminsterio Dorsete, kur taip pat dirbo ponas Martin. nereikėtų didelių su jais susijusių paslaugų sričių.

Pirmasis „Chitcombe“ projektas buvo parengtas 2009 m. Jis planavimo etape iš pradžių nebuvo sėkmingas, tačiau galiausiai buvo suteiktas leidimas. Ponas Martinas paaiškina: „Aš siekiau suderinti dizainą, kuris labai tiksliai atitiko„ Wurfbains “, ir naudoti medžiagas, esančias vietovėje, klasikiškai jautriai. Aš taip pat žinojau apie Lydijos ir Rodericko olandų kilmę “.

Žaismingumas, kurį matome Erito ir Lutyenso darbuose, atrodo ypač akivaizdus
organiškai jaustą namą suformuotą kiemą ir tarnybinių pastatų L formos išilgai rytų ir šiaurės pusių. Taip pat yra keistų prisilietimų, kurie nėra tikėtini jokiu kitu laikotarpiu, pavyzdžiui, iš pažiūros „plūduriuojantis“ stoglangio langas, apšviečiantis laiptelius, vedančius nuo įėjimo kiemo iki garažų žemiau esančiame lygyje.

Valgykla yra tiesiai prieinama iš virtuvės. Jos prancūziški langai atsiveria į kolonuotą lodžiją ir terasą

Tvirtas pono Martino pagrindas Anglijos architektūros istorijoje pasireiškia fasadų diferenciacija, kiekviena iš jų sukurta taip, kad geriausiai atitiktų konkrečią vietą, orientaciją ir funkciją. Skirtumai beveik nesąmoningi: langai iš esmės yra to paties pobūdžio, medžiagos yra nuoseklios ir kiekviename aukštyje yra to paties matmens bendrabučiai, reguliariai išdėstomi aplink stogo dangą, tačiau kiekvienas jų yra gana skirtingas.

Plokštės įėjimo fojė

Kai praeinate pro vartų stulpus, skelbiančius apie įėjimą į priekinį kiemą, iš esmės H formos plano vidurinės trys iš penkių įlankos yra drąsios ir žaismingos: pagrindinės įėjimo durys artinamos laipteliais, o durų spinta - su Visiškai smulkūs „Gibbsian“ gaubtai, o aukščiau esantis lango langas yra išdėstytas lygiame peleniniame sluoksnyje, pagyvinant užmušto titnago, vietinės „Dorset“ statybinės medžiagos, plokštėmis. Du aukšti varčios langai (16 langų per 16 langų) rėmelio durų dėžė, o apačia ovalus langas, kiekvienas panašus į apverstą mažąją raidę i.

Apie šią formuluotę niekada nebūčiau pagalvojęs Anglijoje XVII amžiaus pabaigoje, tačiau ji jaučia tokią savotišką pastabą, kokią sukūrė Lutyensas. Tiesą sakant, tai silpnai kartoja, pavyzdžiui, Tavistocko namo, pastatyto 1904 m. „ Country Life“, Londono Covent Gardeno, langų išdėstymą.

Trijų įlankos vakarų frontas yra paprastesnis ir labiau įprasto XVIII a. Vidurio charakterio, jis žvelgia į ežerą, suformuotą naujausiuose kraštovaizdžio tvarkymo darbuose, susijusiuose su namo projektu. Jos vidurinė įlanka išsikiša šiek tiek į priekį, kampai atsargiai briaunoti. Pietiniame aukštyje yra dvi išorinės įlankos, nukreiptos į priekį kiekviename gale, o centrinės trys įlankos yra įdubusios į kolonuotą lodžiją, iš tikrųjų sukuriant į pietus nukreiptą sodo kambarį pagal Reptono būdą. Pagaliau rytinis pakilimas turi subtiliai kitokį pobūdį: centrinė skardinė įlanka iškyla per du aukštus, atkartodama atviresnį pojūtį, pažįstamą 1930-ųjų kaimo namuose.

Praėjęs pro lauko duris, lankytojas įeina į intymų vestibiulį, išklotą kalkiniu ąžuolu, grindys inkrustuotos Purbeko marmuru ir Portlando akmeniu. Už jos yra valgomojo salė, kuri užima centrinius tris pietinės pusės įlankas ir už jos pusės atsidaro į lodžiją. Ponas Wurfbainas primena, kad jie ypač norėjo ašinio įėjimo, kad galėtų patekti į didesnę salę ir nuo to momento galėtų pamatyti visą namo plotą. Visi pietų pusės langai atidaromi vasarą, „kai dažniausiai gyvename ne iš durų“, - pastebi p. Wurfbainas.

Skydelis biblioteka

Valgykla yra būtina cirkuliacijos erdvė, jungianti vakarinėje namo pusėje esančią piešimo salę ir biblioteką su rytinėje pusėje esančiu virtuvės ir šeimos kambariu. Tai yra lengvai užpildytas ir lankstus kambarys, kurį galima atidaryti priėmimams. „Art Deco“ užrašų pavidalo arkinių veidrodžių serija linijuoja šiaurinę sieną ir atspindi didžiųjų langų šviesą į pietus.

Už jos ribų yra šeimos virtuvė, valgymo erdvė ir svetainė, kurios yra viename ilgame kambaryje, kuris užpildo rytinę namo pusę. Iš to atsiveria vaizdai į rytus, pietus ir šiaurę. Virtuvės galas jungiasi su namų apyvokos kambariais vieno aukšto sparne, kuris sudaro įėjimo kiemo aptvarą.

Šis ilgas kambarys apima virtuvę ir svetainę. Jie yra padalinti pietų stalu, kuris tęsiasi į lanko langą

Pagrindiniai laiptai patenka į arką per puslankiu nusileidimą; laiptų posūkyje yra apvalus „Doric“ kolonų formos naujutėlis stulpelis su rutuliniu galu. Laiptų viršuje pirmo aukšto koridorius sujungtas su supaprastintais piliastrais.

Ponas Martinas yra atsakingas už visų karnizo architravo ir grindjuosčių liejinių, taip pat panelių ir bibliotekų knygų spintelių, daugiausia vėlyvojo XVII a.
amžiaus personažas. Jis taip pat suprojektavo traškiai detalius židinius salėje ir piešimo kambaryje su išsikišančiomis Doric kolonomis.

Šis požiūrio vieningumas padeda paaiškinti patogią ir pastovią interjerų, kurie galbūt neturi puikių teatro momentų, kokybę, o yra gerai modifikuotų ir gerai apšviestų erdvių, kuriomis galima mėgautis atskirai arba atverti kartu, seka. .

Namas yra tvirtas ir gerai pastatytas - „Shaftesbury“ statytojas buvo „Shean & Hare; laiptai, salės ir bibliotekos apdaila padaryta Mandeville Staliaus dirbtuvėje, įsikūrusioje Melburio Osmonde. Wurfbains taip pat pripažįsta svarbų kiekių inspektoriaus Peterio Hayterio indėlį.

Ponas Martinas komentuoja: „Aš jaučiuosi klientais ir turėjau retai supratimą, o dizainas mažai pasikeitė nuo pirmojo eskizo plano. Jų trumpumas buvo visiškai tinkamas konkrečiai svetainei ir aš norėjau sukurti atradimo jausmą; namas turėtų šiek tiek klestėti aukščiau to, ko tikėtumėtės patirti Dorseto kablelyje “.

Ponas Martinas yra kuklus - „Chitcombe“ namai suprojektuoti taip, kad būtų jaučiamas tinkamas tvirtumas, atsižvelgiant į dienos šviesą, naudojant geriausias turimas medžiagas ir, kaip name turėtų būti, gera gyventi, ir kaip dėl to „gera žiūrėti“. Tai yra sėkmės ženklas, kad „Chitcombe House“ 2015 m. Buvo įteiktas gruzinų grupės apdovanojimas už naują pastatą
klasikinėje tradicijoje.


Kategorija:
Kennethas Grahame'as ir tikroji „Vėjo gluosniuose“ prasmė
Puikus Roberto Bruce'o užmiesčio namas su biliardo sale, teniso aikštynais ir jojimo galimybėmis, kurios nėra tikėtinos