Pagrindinis architektūraGeografinė ir vaizdinga: „Master's Lodge“ Šv. Jono koledže, Kembridže

Geografinė ir vaizdinga: „Master's Lodge“ Šv. Jono koledže, Kembridže

Kreditas: Justinas Pagetas
  • Populiariausia istorija

1863–1865 metais seras George'as Gilbertas Scottas sukūrė naują namelį Kembridžo Šv. Jono koledžo magistrantui. Jeremy Musson po šio restauravimo pasakoja šio nuostabaus projekto istoriją. Justino Paget'o nuotraukos.

Kembridžas kupinas netikėtų akimirkų. Pastatų žvilgsniai rodo ilgesnę istoriją, kurią ne visada lengva iš pirmo žvilgsnio suprasti. Šv. Jono koledže, Kembridže, „Master's Lodge“ yra nuolaidus, tačiau nuovokus, atskiras namas, su plyšiais ir su creneliacija, apsirengęs blyškiu akmeniu. Žvilgtelėjęs pro medžius iš upės (o gal iš artimųjų), jame yra bukoliškas oras, kalbantis apie besikeičiančius XIX amžiaus vidurio idealus.

Laisvai statmenai pastatytą raudoną plytą pagyvina XV ir XVI amžiaus Kembridže pamėgtas juodųjų vystyklų raštas, kaip Šv. Jono pirmajame teisme, pastatytame 1511–20. Namelis vis dar tarnauja tam tikslui, kuriam ji buvo pastatyta, kaip oficiali kolegijos meistro rezidencija. Didelė prieškambaris, salė ir valgomasis surengė susitikimus, priėmimus ir kolegų renginius, taip pat privatų būstą padidino pakeisdami buvusį tarnų sparną.

Piešimo kambario orielis su vaizdu į sodus

Naujų namelių poreikis buvo tiesiogiai susijęs su ambicingu sero George'o Gilberto Scotto dramatiškos naujos koplyčios koplyčios mastu, kuri 1863–64 m. Nušlavė senojo šeimininko namus. Šiandien koplyčios lankytojams bus atleista už tai, kad jie mano, kad jie žvelgia į Kembridžo katedrą, taigi pabrėžtinai pabrėžiamas Skoto teiginys apie institucinį pasitikėjimą.

Kembridžo Camdeno draugija ir AWN Pugin leidiniai Scottui pristatė gotikos stilių. Pasitelkęs didelę įstaigą, per savo 35 metų karjerą jis dirbo daugiau nei 800 pastatų, o jo praktika bažnyčioje apėmė 25 katedrų restauravimą. Kai jis mirė 1878 m., Jis buvo palaidotas Vestminsterio abatijoje ir jo laidojimo apeigos buvo „didžiausios, kokias kada nors suteikė britų architektas“.

„The Master's Lodge“ įgauna Tudoro kolegijos pastatų formą

Skotas buvo architektūros teoretikas. Savo 1857 m. Pastabose apie pasaulietinę ir buitinę architektūrą jis rašė apie tai, kad gotikos stilius yra „ypač laisvas, išsamus ir praktiškas; pasirengęs prisitaikyti prie kiekvieno visuomenės įpročių pokyčio “. Jis taip pat mąstė į priekį, tvirtindamas, kad lakštinis stiklas buvo „vienas iš naudingiausių ir gražiausių šių dienų išradimų, o jis buvo apskaičiuotas taip, kad suteiktų namui džiaugsmo“, - tai parodė namelis.

Jis citavo Puginą dėl gero vidaus dizaino principų - „Kiekvienas žmogus turėtų būti apgyvendintas, nes tai tampa jo stotimi ir orumu“ - ir tai vėl formavo jo mąstymą apie „Šeimininkų namelį“.

Pagrindinė salė. Kairėje kabo XVI amžiaus kolekcijos įkūrėjos ir globėjos ponios Margaret Beaufort portretas.

Tai turi didelę Aukštosios Viktorijos laikų klebonijos (o gal vyskupo rūmų proto rūmus) pobūdį ir jaučiasi susijusi su į katedrą panašios koplyčios vizija. Įvairus langų traktavimas suteikia asimetriją ir sąmoningą vaizdinį ryšį su XVI amžiaus pradžios universiteto koledžo Pirmuoju teismu.

Rinkinyje „Sekuliarinis ir buitinis“ (2013 m.) Richardas Butleris ištyrė Scott'o raštų ir namelio ryšį ir efektyviai išaiškino dizaino raidą, iš kurių, stebėtina, buvo penkios iteracijos, kiekviena skirtingoje svetainėje (vienu metu svetainės planas buvo sudarytas pateikiant popierinį namelio kontūrą, kurį buvo galima prisegti skirtingose ​​vietose).

Valgomasis. Gotikinio dūmtraukio puošmena greičiausiai buvo Scott Jr

1862 m. Pirmoji Scotto kolegijos schema pasiūlė naują koplyčią ir teismą su integruotu nameliu, esančiu upės link. Vėliau tais metais buvo pateiktas konservatyvesnis variantas, kai senosios koplyčios išlaikymas įsivaizduojamas kaip naujos koplyčios praėjimas ir siūloma pradinį šeimininko namelius pratęsti šiauriau link Bridge gatvės. Trečiasis pasiūlymas buvo skirtas beveik laisvai stovinčiam namui, einančiam į šiaurę nuo linijos, esančios Antrojo teismo centre. 1863 m. Ketvirtame plane buvo įsivaizduojamas laisvai stovintis namelis aplink tris mažo kiemo šonus, arčiau Cam upės, bet artėjant dideliu atstumu nuo Šv. Jono gatvės.

Penktasis ir įvykdytas pasiūlymas buvo dėl ilgo stačiakampio bloko, einančio iš esmės į vakarus, tarp kolegijos ir upės, su nepriklausomu įėjimu iš Bridžto gatvės. Buvo nugriauta daugiau kaip 30 pastatų (įskaitant buvusią užeigą, nuomojamus butus, arklides ir sandėlius, kai kurie kilę viduramžių), kad būtų aiški vieta. Pastatyta namelis buvo mažiau vizualiai izoliuotas, nes dar daugiau gatvėmis nukreiptų namų buvo nugriauta, kad būtų galima pradėti naudoti Edvardo Maufe'o suprojektuotą 1938–40 metų Šiaurės teismą ir jo priestatą iki 1880-ųjų koplyčios teismo.

„Ąžuolo“ kambarys perdirba medžiagas iš nugriautų Tudoro kolegijos pastatų

Apatinis, šlifuotas sparnas eina į vakarus nuo namelio, pirmame aukšte yra buitinės įstaigos, o pirmame - tarnai. Arklidės buvo pastatytos 1876 m.

Ankstesni šeimininko nameliai buvo arti senosios koplyčios ir sujungti su kolegijos sale. Kaip Willis ir Clarkas vaizdžiai tarė, savo puikioje universiteto architektūros istorijoje, paskelbtoje 1886 m., : „Nameliai paprastai buvo išdėstyti taip, kad magistras galėtų pasiekti pagrindines kolegijos įstaigas sausoje vietoje“. Originalus šeimininko apgyvendinimas buvo pagerintas pridėjus Ilgą galeriją (dabar Kombinuotas kambarys), statant Antrąjį teismą 1598–1602 m., Tačiau iki XIX a. Tokie šeimininko namai buvo laikomi „nepatogiai mažais“, net jei jiems patogu. esantis.

Kai Skoto pasiūlymas dėl naujos koplyčios buvo priimtas, istorinio pastato, kuriame kadaise gyveno vyskupas Fišeris, dienos - ponios Margaret Beaufort, Henriko VII motinos ir kolegijos įkūrėjo mandagumas - dienos buvo sunumeruotos. Tam reikėjo rimtai permąstyti tiesioginį nustatymą. Skotas rašė apie kitus pakeitimus, susijusius su naująja koplyčia: „Tai sudaro salės pailginimas, gretimos galerijos pritaikymas didesnių ir mažesnių kombinuotų kambarių naudojimui su būtinais laiptais, vedančiais į juos, ir įrengimas. naujos šeimininko namelis “. Anot jo, pastatas kainuos „7500 svarų sterlingų ar šiek tiek daugiau“.

Pagrindiniai laiptai, pakabinti su portretais, kyla link didelio vitražo lango

1863 m. Birželio 4 d. Kolegijos įsakymu buvo priimtas ponų Jacksono ir Shaw pasiūlymas pastatyti koplyčią Ancasterio akmenyje ir „Naujojo meistro namelį su išoriniais tvarsliais iš Bath Box grunto akmens“. Didelį kiekį naujų baldų 1865 m. Taip pat pateikė „Holland & Son“ ponai. Kai kurie jų priklausys kolegijai, o kai kuriuos meistras užsisakė pats.

Interjerai ypač išryškėja dėl to, kad Kembridže precedento neturinčios perdangos plokštės, suformuotos medinės lubos ir raižyti akmeniniai dūmtraukiai. Tai buvo daugiau nei paprastas gelbėjimas ir ankstyvasis „periodo kambario“ požiūris, kuris susiformavo tokiuose muziejuose kaip „A&A“. Ar Scotas, ar Williamas Batesonas - gudrus ir reformuojantis magistras, ar kiti bendruomenės nariai reikalavo išlaikyti šiuos istorinius įrengimus naujai nameliui, neaišku, tačiau akivaizdu, kad tai sukūrė tiesioginį fizinį ryšį su kolegijos įkūrėjais ir jų istorine aplinka. .

Gavinas Stampas siūlo George'ui Gilbertui Scottui Jr pasirūpinti namelio interjeru. Jis jau buvo artikuliuotas su savo tėvu, prieš pradėdamas studijas Jėzaus kolegijoje bakalauro laipsniu 1863–66 m. (Jis ten taip pat trumpai buvo bendradarbis). Jis pats teigė, kad jo kaip architekto karjera prasidėjo 1863 m., Taigi
jis aiškiai derino studijas su darbu su savo tėvu Kembridžo projektuose. Vėliau, 1860-aisiais, jis perėmė tėvo restauruotą Peterhouse salės salę ir 1870-ųjų pabaigoje jį pakeitė Pembroke koledžo „Waterhouse“.

Kol kas nepateikta jokių dokumentinių įrodymų, kad Scott Jr vaidina pagrindinį vaidmenį su namelio interjeru, tačiau netiesioginiai ir vaizdiniai įrodymai įtikina. Pvz., Nėra žinomų „Scott Sr“ istorinių įrenginių perdirbimo pavyzdžių jo vidaus projektuose ir toks darbas daug labiau atitinka „Scott Jr“ darbą ir estetinius interesus.

Šiame dešimtmetyje jis buvo artimas Morriso ratui, jo idėjoms apie išlikusių istorinių audinių apsaugą. Korespondencija taip pat rodo, kad 1867 m. Scottas Jr asmeniškai patarė dėl paveikslo išplėstinėje salėje ir 1867–199 m. Jis įrengė dalį senojo ekrano iš buvusios koplyčios Whissendine bažnyčioje Rutlande.

Pažymėtina, kad sprendimai buvo aiškiai priimti net ir tuo metu, kai senieji pastatai buvo nugriaunami Šv. 1885 m. Gegužės 12 d. Jaunesniojo bursaro Charleso Tayloro laiškas atkreipia dėmesį į 1863 m. Griovimą: „Pradinė namelio sutartis buvo 9000 svarų sterlingų, o ši buvo padidinta iki 11 000 svarų sterlingų atradus gražias senojo derinio lubas. Kambarys virš paprastų baltų lubų. Senas ąžuolas buvo labai sunkus, o jo paruošimas nameliui prie lubų buvo labai brangus.

Tai beveik neabejotinai reiškia namelio salės suformuotas medines lubas. Taip pat yra įdomu pamatyti iš originalių planų kolegijos archyvuose, kiek visa konstrukcija buvo pagrįsta poreikiu pritaikyti šiuos elementus.

Mažas įėjimo fojė yra įrengtas iš perdirbtų senų skydų iš trijų skirtingų šaltinių, o maža gretima rūbinė turi 1560 m. Kaminą. Pagrindinė salė, išklota XVI a. Iš dviejų šaltinių padarytomis dailylentėmis, yra erdvus požiūris į pagrindinius priėmimo kambarius. įlankos langas nukreiptas į šiaurę. Jame dominuoja XVI amžiaus pradžios lubos ir XVII amžiaus pradžios dūmtraukis, taip pat išgaunamas iš Pirmojo teismo kambarių.

Į pietus yra aukšto lubų piešimo kambarys ir valgomasis, aukštais langais nukreipti į sodą. Ankstesnis dizainas rodo duris tarp šių dviejų kambarių, kurių trūksta galutinėje iteracijoje. Tai buvo ištaisyta 1952 m., Kai architektas ir kolegijos bendradarbis Alecas Crookas įvedė žemas dvigubas duris, tačiau Skotas (arba Scottsas) tikrai būtų padaręs jas aukštesnes. Šiuose dviejuose erdviuose kambariuose yra gotikiniai kaminų elementai, raižyti „Farmer“ ir „Brindley“ ir subtiliai nudažyti vėlyvosios gotikos raštais, greičiausiai - Scott Jr.

Pagrindiniai ąžuolo laiptai su tvirta baliustrada iš XIX a. Apmuštų lininių plokščių yra į vakarus nuo salės ir kyla į pirmą aukštą, vitražais, kuriuos pateikė „Thomas Baillie & Co“ (visi po kitu perdirbtu XVI a.). lubos). Tai pakyla iki pirmo aukšto ir aukšto koridoriaus, kuris dalija kambarius į šiaurę ir pietus - atkarpoje į rytus nuo laiptų buvo pakartotinai panaudotos XVI amžiaus lubų sijos.

Netoli kranto yra „Ąžuolo“ kambarys (pagal Scotto planą parodytas kaip „Ryto kambarys“), kuris iš tikrųjų yra kruopštus didžiojo vyskupo Fišerio rūmų surinkimas. Skydas, lubos ir orielio langas yra perdirbti iš originalių kambarių. Atrodo, kad 1860 m. Kaminų elementas buvo pašalintas.

Magistro studijoje, taip pat nukreiptoje į pietus, yra didelis įlankos langas (sodo fasado dviejų aukštų projekcija), perdirbtos XVI amžiaus lubos ir greičiausiai XVII amžiaus pabaigos ar XVIII amžiaus pradžios vagonėlis.

Šiandien name yra tvirta atmosfera, ko turėjo tikėtis abu Skotai, tačiau ji ne visada buvo žavisi. Pevsneris šiek tiek atmetė Kembridžšyro „Anglijos pastatų“, paskelbtų 1954 m., Būdamas kolegijos bendradarbiu, tomą. Prieš tai 1930-ųjų Maufe planas pasiūlė jį nugriauti ir pakeisti mažesniu klasikiniu namu, arčiau upė. Laimei, tik dalis to plano buvo įvykdyta prieš įsikišant Antrajam pasauliniam karui ir namelis išliko.

2007 m. Namelis buvo atidžiai restauruotas, vadovaujamas dabartinio meistro, prof. Christopherio Dobsono. Magistrinis ir vaizdingas - ypač vasaros laikotarpiu, kai wisteria lipo į sienas - namelis yra plačiai naudojamas ir vertinamas kaip svarbi kolegijos istorijos dalis, atskleidžianti Kembridžo estetinės ir institucinės tapatybės paieškas eros laikais reforma.

Padėka: Richardas Butleris ir Gavinas Štapas


Kategorija:
Kaip atgaivinti kambarį ryškiais mėlynos spalvos atspalviais
10 savybių su vaizdais, kurie yra tikrai magiški